Wiadomości - Kultura, rozrywka
Smaki Regionu: Znamy Najlepsze Świętokrzyskie Produkty Regionalne 2024
Dodał: Marta Data: 2024-05-27 11:30:36 (czytane: 10542)
Spośród ponad 30 regionalnych produktów wysokiej jakości z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego w XXIII Finale Konkursu 'Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów' w niedzielę, 26 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni wybrano 11 najsmaczniejszych i tradycyjnych.
Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych było ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości.
To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
Komisja zdecydowała o wyborze następujących produktów:
I NAGRODY
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne: Boczek zawijany z polędwicą – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Produkty i przetwory z ryb: Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem – KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek
- Produkty mleczne: Ser kozi Filip z konopi wędzony – Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy
- Miody: Miód gryczany – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski, Nadwiślański miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne Agnieszka i Krzysztof Bolon, Miód ze spadzi liściastej – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe: Dżem z szyszek sosnowych z cytryną – KGW w Bebelnie Małgorzata Giec,
- Produkty zbożowe: Chleb staszowski – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
Napoje regionalne:
- Napoje alkoholowe: Wino Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski, Wino RESON – Winnica RYTWIANY Adam Bobrowski
IV. Inne produkty regionalne: Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – KGW w Sadłowicach Monika Zacharska
WYRÓŻNIENIA
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne: Kiełbasa wiejska bebelska – KGW w Bebelnie, Małgorzata Giec
- Produkty i przetwory z ryb: Paprykarz z jesiotra wędzonego – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe: Ekologiczna śliwka w occie – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Wyroby cukiernicze: Pączki ziemniaczane – KGW w Szumsku Iwona Tyrała
III. Napoje regionalne:
- Napoje bezalkoholowe: Syrop z aronii – Gospodarstwo agroturystyczne “Świętokrzyski Zakątek” Rolniczy handel detaliczny Beata Brożyna, Sok z malin – Tomasz Bejm,
- Napoje alkoholowe: Cuve Rose 2022 – WINNICA 2WILKI Robert Silniewicz
IV. Inne produkty regionalne: Nadzienie tatarczne – Aleksandra Gawrońska
PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2024”
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
- Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon
- Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” identyfikuje i promuje produkty regionalne. Podkreśla tradycję kulinarną, która staje się osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.
Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym w Tokarni. Samorząd Województwa z budżetu przeznaczył na ten cel 45 000,00 zł w formie dotacji podmiotowej dla Muzeum Wsi Kieleckiej. Z wyżej wymienionych środków sfinansowano między innymi zakup 11 nagród dla laureatów konkursu.
Imprezie towarzyszył kiermasz żywności wysokiej jakości z produktami i regionalnymi potrawami, kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków.
Na scenie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Macieja Ulewińskiego. O tradycjach dawnego gotowania opowiedziały Śwarne Kakonianki.
Źródło: swietokrzyskie.pro
Komentarze (1)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.97.9.169
Jakie produkty przygotowali państwo Lipiec i Krupka ? (2024-05-28 09:59:11)